zondag 15 januari 2012

EEN STUKJE TAO


Tao is een filosofie, en filosofie betekent liefde voor de wijsheid.
De oosterse filosofie bestond allang, maar is pas vastgelegd in China ca. 1600
jaar voor Chr. Via Lao Tzé, die de reeds bestaande gedachtegang de "Tao" opschreef en zich daardoor ook in India verspreidde. Tao is het oerwoord van de Chinese wijsbegeerte, het abstract gedachte eenheidsbeginsel dat de wereld beheerst Het oerprincipe en de fundamentele bron van alle zijn. Tao  (De Weg) is meer een levenswijze dan een denkrichting. Tao leert het volgende:
* Tao is alle dingen maar zelf geen ding.
* Tao is werkzaam in ieder verschijnsel, maar zelf verschijnt het nimmer.
* In Tao is alles ongescheiden één.
Ook de Griekse wijsgeer Paramedes ging uit van de eenheid van het Zijn en het Niet-zijn en noemde dit de weg der waarheid. In het begrip Tao ligt echter niet alleen de gedachte van het oerprincipe, maar tevens is hierbij de ordening  en harmonie van het menselijk leven besloten. Tao heeft te maken met het Indiase begrip Advaita, de filosofie van de non-dualiteit. Advaita betekent letterlijk: niet-tweeheid.
Het filosofisch systeem gaat uit van de onscheidbaarheid van individu en geheel, van mens en schepping, van schepper en zijn schepping. Door langdurig vergeten denkt de mens echter dat hij los staat van de schepping. Zo ontstaat de frictie, strijd, aantrekking en afstoting. Als echter de mens zich zijn ware natuur herinnert, onafgescheiden van de schepping, komt de dualiteit (als strijd) tot vrede en rust, tot eenheid.
Het bovenstaande  zijn wat gedachten uit de Tao/Yoga literatuur.
Wordt vervolgt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten