woensdag 11 januari 2012

BOEKEN: DE RUSSEN

Zo nu en dan breng ik dit weblog een boek onder uw aandacht dat mij  ontroerd of geboeid heeft. Zo besprak ik 'Tonio', door A.F.Th. van de Heijden, en 'Bij nader inzien' door J..J.Voskuil. Vandaag wil ik het hebben over de 'Russen.'

Om inzicht te krijgen in de Russische literatuurgeschiedenis kan ik de volgende twee boeken aanbevelen:
'DE RUSSEN IN MIJN KAST' een uitgave van Van Oorschot  (1990) waarin twaalf schrijvers-lezers, één of enkele Russische boeken bespreken en ook  veelal goede informatie geven over de schrijver en zijn tijd. Om maar enkelen te noemen:Tsjechow, Gogol, Poesjkin, en natuurlijk Dostojewski en Tolstoi. Als tweede belangrijk boek over de Russische literatuur moet genoemd worden:
'GESCHIEDENIS VAN DE RUSSISCHE LITERATUUR.' door Karel van het Reve. Het boek begint zo ongeveer in de 15e eeuw (de val van Konstantinopel) en eindigt in 1904 bij de dood van Tsjechow. Dit boek van 520 pagina's is het standaardwerk over de Russische literatuur.
Karel van het Reve noemt Dostjojewski een schrijver van keukenmeidenromans.
Wat hij hier ook mee bedoeld heeft, ik ben het zeer met hem oneens. Wel begrijpelijk is dat de lijvige werken van Dostojewski afschrikken, zoals 'De idioot', 'Schuld en boete' en 'Demonen' afschrikken,  en van Tolstoj Óorlog en vrede'.  Dan een tip: begin dan eens met de verhalen van  Tsjechow of Boenin. Deze verhalen lezen lekker over het Russische levensgevoel in de 19e eeuw. Van Tsjechof noem ik de juweeltjes : 'De steppe' en 'De dame met het hondje'. Van Boenin 'De heer uit San Francisco'. Op dit moment lees ik voor de zoveelste keer 'Vaders en zonen' van Toergenjew. Makkelijk leesbaar, een juweeltje . Laat ik het zo zeggen: op dit mooie boek kom ik nog terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten