zondag 30 september 2012

EEN ZONDAGMIDDAG


We hadden een gezellig bezoekje gebracht aan onze lieve schoonzus Lies. Een zondagmorgenbezoekje met lekkere hapjes etc.
Toen we tegen 2  uur weer thuis waren zette ik zonder speciaal doel de TV aan en kwam ik op mijn voorkeurzender "Cultura 24"  een herhaling van een interview tegen tussen de schrijvers Harry Mulisch en  A.T.F.H  Van der Heijden. Ik had natuurlijk al een gedeelte van het interview gemist, maar toen ik er inviel ging het over "Idealen".
Mulisch heeft de  tweede wereldoorlog en de bevrijding meegemaakt en stelde dat in de tijd na de oorlog, zeg van 1950 tot 1980 minder idealisme onder de mensen was dan daarna. Hij dacht dat dit te maken had doordat in de eerst genoemde jaren in de gezinnen nog geen of beperkt televisie aanwezig was, kortom de jeugd ging na de oorlogsellende de straat op en zocht plezier. Provo, de Kabouters, het lieverdje,  etc ontstonden. Na zeg maar 1960 was de TV de huiskamer binnen gedrongen en kreeg de jeugd kijk op de hele wereld en de ellende en nood van miljoenen mensen en zouden onder invloed van de TV de idealen zijn ontstaan. Ik dacht dat Van der Heijden wat twijfelde een deze Mulisch filosofie, maar hij weerlegde hem niet.
Over de toen hevige krakersrellen had Mulisch een merkwaardige gedachte. Hij stelde dat hun woonprobleem toch wel erg kleinburgerlijk was, ze moesten gaan reizen, Europa in , de wereld in. Dat past bij de naoorlogse jeugd. Ik denk dat hij vanuit zijn eigen riante woning vergat dat  studenten en jongeren met een baan  moeten wonen. De toenmalige woningnood was een ramp. Het was even wennen dat Mulisch als van ouds weer in onze huiskamer verscheen.

1 opmerking:

  1. Volgens mij vallen Provo en de Kabouters niet echt onder het, wat je noemt, plezier op straat zoeken. Het waren mensen met een duidelijk ideaal. De kabouterpartij kwam uit provo voort met Roel van Duin als eerste raadslid. Misschien dat de acties bij het Lieverdje iets met plezier te maken hadden maar de achtergrond, de anti rook campagne van Robbert Jasper Grootveld, waren ludiek maar ook serieus. Ik denk dat Mulisch' het hier een beetje mis. Misschien had hij voor wat betreft de kraakrellen deels gelijk. Het viel in de zelfde tijd als de Maagdenhuis bezetting. De jeugd was op drift en niet meer te stuiten. Het lijkt wel een beetje op de dag van vandaag waarbij voetbal rellen etc niet meer weg te denken zijn. De mensen kwamen toen ter tijd veel vaker in actie, nu laten ze alles over zich heen komen denk ook maar eens aan de bouwvakkers rellen waarbij er zelfs iemand sneuvelde op het Damrak.

    BeantwoordenVerwijderen