zondag 17 maart 2013

OP ZOEK NAAR AMERIKA

Enkele weken geleden deed ik een beetje flauw over het boek van Geert Mak
"Reizen zonder John --Op zoek naar Amerika"
'Ik heb niet zoveel met Amerika schreef ik, De Amerikanen liggen me niet zo,' etc. maar nu ik van de 550 bladzijden ruim 200 bladzijden heb gelezen, moet ik toch op deze vooringenomen mening terug komen, het is namelijk een geweldig goed boek van Geert Mak. Toen ik er eigenlijk met enige tegenzin in begon te lezen, boeide het me zo dat ik er niet in kon ophouden.
Mak geeft een mooie vorm aan dit reisverhaal: 'Reizen zonder John, op zoek naar Amerika.' Hij volgt in 201 de reis die de schrijver John Steinbeck in 1960  met zij poedel Charley maakte. Mak vraagt zich op zijn tocht af, wat is er in de afgelopen eeuw in de Amerikaanse steden en dorpen veranderd? Welke dromen joegen de Amerikanen al die eeuwen na en wat is er van terecht gekomen?
Een boek actueel en leerzaam, ook in verband met onze eigen crisis. Wat ik er tot nu toe in gelezen heb speelt in Amerika het debacle in de auto-industrie een belangrijke rol, als mede de positie van de zwarten. Ook de Amerikaanse geschiedenis speelt in het boek een belangrijke rol.

Nu we het toch over boeken hebben, genoemd boek van Mak en het bekroonde boek van v.d. Heijden 'Tonio'  zou ik als het mij gevraagd werd wel de beste twee boeken van Nederland willen noemen. Maar wie ben ik, het zal mij wel niet gevraagd worden.
Lenie leest opt' ogenblik een boek van  Louis Couperus "Van oude mensen  en de dingen die voorbijgaan". Jammer dat deze grote Nederlandse schrijver uit het verleden niet meer gelezen wordt.

1 opmerking:

  1. Ik ben er nog niet aan begonnen omdat ik eerst de Vliegenvanger las. Aardig verhaal trouwens maar niet meer dan dat. Ik heb het boek dus ga er binnenkort aan beginnen. Knap van Lenie om een Couperus te lezen want dat is absoluut niet makkelijk, vaak traag en saai. Maar natuurlijk wel een meesterwerk uit de Nederlandse literatuur.

    BeantwoordenVerwijderen