zondag 31 maart 2013

EEN BEETJE HEIMWEE...SOMS..vervolg


Toen ik 18 jaar was, vlak na de tweede wereldoorlog, was ik eigenlijk een beetje op mijn geboortedorp, Lemmer, uitgekeken. We hadden als jongeren vijf jaar de oorlog meegemaakt, en geloof me dat was voor ons als jeugd geen prettige tijd, na 8 uur mocht niemand de deur meer uit, de Duitsers hadden een avondklok ingesteld, ik had geen broertjes of zusjes, ik had hele goeie ouders, maar 4 oorlogsjaren s-avonds thuis zitten werd je ook niet vrolijk van. Na de bevrijding wilde ik de wijde wereld in en zocht een baantje in Amsterdam, dat lukte, ik had een paar boekhouddiploma's gehaald en ging werken op een accountantskantoor. ik kreeg in Amsterdam vrienden, een prettig kosthuis, en kreeg verkering met een beeldschoon meisje dat nu nog mijn lieve vrouw is, ook weer door mijn werk gingen we in de zestiger jaren in Twente wonen, waar Nico en Karin werden geboren, en waar we nu nog wonen.

Ik schreef in de kop van dit stukje: een beetje heimwee..soms.
En dat is ook zo , ik had en heb het zeer naar mijn zin in Amsterdam gehad, en nu ook al weer zoveel jaren in Twente, maar altijd zijn er momenten geweest dat ik mijn geboortedorp Lemmer miste, ik had in mijn jonge-jaren ook ik Lemmer goeie vrienden, maar als je niet meer in hetzelfde dorp woont slijt die vriendschap, ook mis ik nog steeds het water, de scheepvaart, het IJsselmeer waar we in de zomer als kinderen elke dag zwommen, ook heb ik het idee dat in mijn jeugd de winters sterker waren, zo dat we heel vaak prachtige schaatstochten (over de Friese meren) konden maken. Ook was ik nogal gehecht aan de Friese taal, maar Friese literatuur lees ik nog steeds. En zo heb ik eigenlijk naast mijn vrouw en kinderen, nog drie liefdes, Friesland, Amsterdam en Twente.  Het zij zo...

donderdag 28 maart 2013

EEN BEETJE HEIMWEE...SOMS


Veel  jaren geleden werd ik geboren in Lemmer, een mooi vissersdorp
aan het IJsselmeer, de vroegere Zuiderzee, in de zuidwesthoek van Friesland.
Over het IJsselmeer, dat de Lemsters altijd 'zee' bleven noemen, schreef  ik eens:

Storm, De zee hoerig tegen de basaltblokken en de stenen voor de bonen pot, gierend, bonkend en dronken, zout in mijn harsens en op mijn tong. Dan beukt en dreunt het noodweer, terug in de tijd  tegen de dam , de gording en de oude vissershuisjes. Tegen de slapen van de dromer, en stolt langzaam tot hier en nu.
Zei pake, mijn grootvader: 'min waar op de Lemmer' en omke, oom 'de zwarte'  bromde over een dikke noordwester  storm en andere weerberichten.
Dan kreunden alle binten en vloeren  van het oude pakhuis waarin we woonden.
De zolders met de netten, de grote taanketel beneden en turf, turf,turf, gekocht van beulen veenbazen, handel  en broodwinning voor ons kleine gezin. 

Wordt vervolgd.

zondag 17 maart 2013

OP ZOEK NAAR AMERIKA

Enkele weken geleden deed ik een beetje flauw over het boek van Geert Mak
"Reizen zonder John --Op zoek naar Amerika"
'Ik heb niet zoveel met Amerika schreef ik, De Amerikanen liggen me niet zo,' etc. maar nu ik van de 550 bladzijden ruim 200 bladzijden heb gelezen, moet ik toch op deze vooringenomen mening terug komen, het is namelijk een geweldig goed boek van Geert Mak. Toen ik er eigenlijk met enige tegenzin in begon te lezen, boeide het me zo dat ik er niet in kon ophouden.
Mak geeft een mooie vorm aan dit reisverhaal: 'Reizen zonder John, op zoek naar Amerika.' Hij volgt in 201 de reis die de schrijver John Steinbeck in 1960  met zij poedel Charley maakte. Mak vraagt zich op zijn tocht af, wat is er in de afgelopen eeuw in de Amerikaanse steden en dorpen veranderd? Welke dromen joegen de Amerikanen al die eeuwen na en wat is er van terecht gekomen?
Een boek actueel en leerzaam, ook in verband met onze eigen crisis. Wat ik er tot nu toe in gelezen heb speelt in Amerika het debacle in de auto-industrie een belangrijke rol, als mede de positie van de zwarten. Ook de Amerikaanse geschiedenis speelt in het boek een belangrijke rol.

Nu we het toch over boeken hebben, genoemd boek van Mak en het bekroonde boek van v.d. Heijden 'Tonio'  zou ik als het mij gevraagd werd wel de beste twee boeken van Nederland willen noemen. Maar wie ben ik, het zal mij wel niet gevraagd worden.
Lenie leest opt' ogenblik een boek van  Louis Couperus "Van oude mensen  en de dingen die voorbijgaan". Jammer dat deze grote Nederlandse schrijver uit het verleden niet meer gelezen wordt.

dinsdag 12 maart 2013

POLITIEK


Onder het hoofdje 'Ziek gemaakt' vond ik in een recent nummer van de 'Groene Amsterdammer' een aardig artikel over de huidige crisis, door  Koen Haegens. Uit dit artikel neem ik hierna enkele kritische notities over.

* Nederland behoort tot de zieke mannen van Europa. De cijferstroom van afgelopen week bevestig het. De economie krimpt twee  keer zo snel als het gemiddelde van de eurozone.

* Het probleem is:
Burgers houden de hand op de knip, bedrijven investeren niet meer en de overheid snijdt in haar uitgaven.

* Veel huishoudens moeten ontschulden, een deel van de te hoge hypotheek aflossen. Dat het bezuinigingsbeleid fout is wordt zo onderhand een open deur. Economen  uit alle politieke windrichtingen roepen het.

* De schrijver van genoemd artikel ontmaskert een paar argumenten om deze heilloze weg voort te zetten.
1. Als de regering niet snijdt in de uitgaven verliezen de financiële markten het vertrouwen in Nederland. Volgens Haegens werkt het eerder omgekeerd.
2.De Nederlandse economie wordt geleid door ambtenaren en politici die zijn grootgebracht met dezelfde recepten: loonmatiging, minder overheid etc.
Haegens  vraagt zich af of we te doen hebben met bikkelharde politici die een paar honderdduizend werklozen voor lief nemen om hun liberale hervormingsagenda te verwezenlijken.

zaterdag 9 maart 2013

DE ONTDEKKING VAN DE AARDE



 Eigenlijk zou ieder die geïnteresseerd is in het voortbestaan van de aarde en derhalve in het voortbestaan van de mensheid dit geweldige
boek moeten lezen. Geen gemakkelijke lectuur, ik heb tenminste steeds bij het lezen een woordenboek bij de hand, maar het blijft van begin tot eind boeiend en bovenal leerzaam.
Wim Brands vpro boeken "Dit boek heeft het afgelopen jaar het meeste indruk op mij gemaakt." 
 Ik geef een korte beschrijving van de inhoud:
* Angst voor de aarde en het soevereine perspectief.
* Het gezag van de wetenschap
* Controverse en een fantastische theorie
* Het palrad der civilisatie
* De plaats van de mens'
* Naar mondiale volwassenheid

Laat je niet afschrikken, het is beslist geen boek dat je aanraad om Groen Links te stemmen.

woensdag 6 maart 2013

VIER DINGEN VAN BELANG


Natuurlijk, wat voor de ene van belang is, is voor een ander mogelijk waardeloos! Maar vandaag werd ik van VIER dingen een beetje gelukkig,
Misschien is gelukkig een wat groot woord, maar toch!

In eerste plaats genoot ik deze dag, woensdag, van een mooie bijna zomerse dag.
Voor het eerst weer eens zonnig, niet koud, hopelijk houden we het nog even zo.

Dan mijn volgende vreugde, vanmiddag op de schaakclub een prachtige schaak-partij gewonnen. Mijn toch wel sterke tegenstander opende met het dame- gambiet, voor de kenners: je tegenstanders kunnen een pion winnen, maar je stelling wordt dan wat  zwakker, dus de pion geweigerd en de partij gewonnen.

Dan, hoe kan het anders nog twee prachtige boeken die ik deze dagen kocht, ik had nog wat boekenbonnen.
In eerste plaats "De ontdekking van de aarde" Het grote verhaal van een kleine planeet door Peter Westbroek, en "DE SLAVERNIJ" door Carla Boos.
Voor recensies en  inhoud van deze beide boeken verwijs ik naar het internet.